Monday, June 17, 2013

Tips Panduan Mencairkan Susu Perahan (EBM)



1) Cek tarikh perahan susu pada bekas perahan. Gunakan bekas yang dilabel dengan tarikh yang 
terawal.
2) Cairkan susu dengan meletakkannya di bahagian 'fridge' selama 4-24 jam.
3) Letakkan bekas perahan di bawah laluan air paip di sinki. Setelah agak mencair, lalukan di bawah air suam pula.
4) Jangan mencairkan pada suhu bilik.
5) Panaskan susu dengan merendam bekasnya ke dalam bekas berisi air suam.
6) Jangan panaskan susu perahan di dalam microwave dan di atas api dapur gas. Susu yang sudah mencair tidak boleh disejukbeku lagi.

Cara Menyimpan Susu Perahan



✔ Susu yang baru diperah boleh disimpan dalam suhu bilik selama
6-8 jam.
✔ Susu yang baru diperah hendaklah disimpan dalam masa 6-8
jam selepas perahan untuk mengelakkannya rosak.
✔ Letakkan label tarikh susu diperah pada bekas perahan.
✔ Tinggalkan 1 inci lebihan ruang dalam bekas susu perahan yang
ingin disejukbeku.
✔ Letakkan bekas perahan di bahagian belakang freezer di mana
ianya tempat yang paling sejuk.

Sunday, June 16, 2013

Tips Banyakkan Susu Ibu

Kadang- kadang bahan semulajadi pun berguna untuk menambahkan penghasilan susu ibu... Saya kongsikan di sini.. Jom amalkan....





                                                                      Longan kering


1. Bunga melur dan daun pucuk manis
Giling daun bunga melur atau daun pucuk manis sehingga halus dan tampal di sekeliling payu dara pada waktu pagi sebelum mandi. Pastikan anda cuci bersih kawasan payu dara sebelum menyusukan bayi.

2. Kacang tanah
Kacang tanah mengandungi kandungan protein yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks, dan fosforus. Kandungan protein dalam kacang tanah lebih tinggi daripada daging, telur dan kacang soya. Kandungan asid aminonya pun tinggi. Bagi menambahkan penghasilan susu badan, anda digalakkan mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing

3. Longan kering
Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya.

4. Daun sirih
Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian, layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada payu dara. Lakukan setiap hari sehingga susu badan menjadi banyak.

5. Halba dan jintan hitam
Cuci halba atau jintan hitam bersih-bersih. Selepas itu keringkan dan simpan dalam bekas bertutup. Cara menggunakannya, rendamkan 1 sudu halba atau jintan manis dalam segelas air panas selama 15 minit. Kemudian tapis dan minum airnya.

6. Susu
Banyakkan minum susu. Seelok-eloknya mengambil hidangan susu sebanyak 3 hingga 4 hidangan sehari..

7. Lobak merah
Ambil sebatang lobak putih bersaiz sederhana. Cuci bersih dan kemudian potong kecil-kecil. Kisar sehingga halus. Selepas itu, campurkan dengan segelas air suam. Minumlah sebanyak 2 kali sehari.

8. Nasi panas, halia muda dan air asam
Makanlah nasi panas bersama halia muda yang ditumbuk halus dan dicampurkan dengan air asam.

9. Daun betik muda
Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Cuci bersih dan rebus sehingga mendidih. Minum air rebusan tersebut 2 hingga 3 kali sehari.

Sumber : Pama Karangkraf